Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Εναλλακτική προπόνηση

Διαφορετικές μορφές προπόνησης

Αρκετές φορές κατά την διάρκεια της σεζόν είναι χρήσιμο να εφαρμόζουμε διαφορετικές μορφές προπόνησης εκτός από την ποδηλασία δρόμου. Κυρίως στην περίοδο της ξεκούρασης, την αρχή της προετοιμασίας και ανάμεσα σε δύο μεσόκυκλους, πολλές φορές επιβάλλεται να κάνουμε και άλλες δραστηριότητες.
Από τον Βασίλη Αναστόπουλο
Ας δούμε μαζί μερικές από τις διαφορετικές αυτές μορφές προπόνησης, καθώς και τα θετικά και αρνητικά καθεμιάς από αυτές.
Εκτός ποδηλάτου, οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις παρακάτω μορφές προπόνησης
Ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού και ευλυγισίας• Πιλάτες • Γιόγκα • Ασκήσεις με «Exercise ball» • Ασκήσεις με βάρη και μηχανήματα• Κυκλική προπόνηση..


Αερόβια άσκηση
Περπάτημα: Το περπάτημα βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και την αερόβια ικανότητα. Προσοχή όμως στο περπάτημα μεγάλης διάρκειας και στο ανώμαλο έδαφος, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος κόπωσης και τραυματισμών.
Τρέξιμο: Επιβάλλεται σε αθλητές του ΜΤΒ, μιας και χρησιμοποιείται από τους ποδηλάτες κατά τη διάρκεια αγώνων, ενώ συμβάλλει στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας στους αθλητές δρόμου. Προσοχή στο ρυθμό τρεξίματος, μιας και αρκετοί αθλητές ποδηλάτες παρασύρονται και ακολουθούν γρηγορότερο ρυθμό από αυτόν που μπορούν, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τραυματισμοί.
Κωπηλασία: Πολύ καλή μορφή άσκησης στο κυκλοεργόμετρο που βοηθά στην ενδυνάμωση των ποδιών και του κορμού, βελτιώνοντας παράλληλα την αερόβια ικανότητα.
Κολύμβηση: Η κολύμβηση, ειδικά στην περίοδο της προετοιμασίας, συμβάλει στην ενδυνάμωση του κορμού και βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Η κολύμβηση σε χαμηλή ένταση αποτελεί μια από τις καλύτερες μορφές χαλάρωσης και ενεργητικής αποκατάστασης.
Σπίνινγκ: Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα άσχημες το σπίνινγκ αποτελεί  την καλύτερη ίσως εναλλακτική μορφή προπόνησης. Η αντίσταση και οι περιστροφές των ποδιών αλλάζουν ανάλογα με την μουσική, οπότε το σπίνινγκ αποτελεί μια πολύ καλή αερόβια και αναερόβια άσκηση. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι αθλητές πρέπει να συνεννοούνται με τους εκπαιδευτές πριν την έναρξη των μαθημάτων για το ρυθμό και την ένταση του προγράμματος.
ΒΜΧ
+ Bοηθά στην εκρηκτικότητα και το σπριντ
+ Η τεχνική που χρησιμοποιείται βοηθά πολύ στον χειρισμό του ποδηλάτου
+ Η προπόνηση στην πίστα ΒΜΧ μπορεί να γίνει και με ποδήλατο ΜΤΒ
ΒΜΧ
- Υπάρχουν τεχνικές που δε χρησιμοποιούνται στο δρόμο, παρά μόνο στο ΜΤΒ (αλματάκια, κτλ.)
- Δεν υπάρχουν πολλές πίστες ΒΜΧ διαθέσιμες
- Απευθύνεται κυρίως σε έμπειρους ποδηλάτες
CYCLOCROSS
+ Ιδανικό για αγωνιστική  προπόνηση
+ Αναπτύσσει την οδηγική ικανότητα
+ Οι υψηλές και μεγάλες σε διάρκεια εντάσεις βελτιώνουν την αερόβια ικανότητα
CYCLOCROSS
- Το τρέξιμο που εμπεριέχεται δε χρησιμοποιείται στον δρόμο
- Οι αγώνες κατά τη διάρκεια του αγώνα μπορούν να έχουν αρνητική επίπτωση στην αγωνιστική κατάσταση της σεζόν του δρόμου
MTB
+
Ενδυναμώνει όλο το σώμα
+ Ιδανικό για ποδηλάτες που χρειάζονται ενδυνάμωση κορμού
MTB
-
Δυσκολία στο να βρεθούν διαδρομές για ΜΤΒ
- Δεν ενδείκνυται για αρχάριους ποδηλάτες δρόμου
ΠΙΣΤΑ
+
Ανάπτυξη σωστού «πεταλαρίσματος» μέσω του φιξ πατήματος
+ Βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και του σπριντ όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες
ΠΙΣΤΑ
-
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πίστες παντού
- Οι ανοιχτές πίστες είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες
πηγη: http://www.mbike.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου