Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Εργαλεία για τον δρόμο.


 Κυκλοφορώντας στον δρόμο ερχομάστε αντιμέτωποι με διαφόρους κινδύνους αλλά ο χειρότερος, από ψυχολογικής κυρίως άποψης, είναι να πάθει μία "ελαφριά" ζημιά το ποδήλατο μας και να μην έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να το επιδιορθώσουμε επιτόπου.

  Δεν χρειάζεται να κουβαλάμε ολόκληρο εργαστήριο μαζί μας για να φτιάξουμε το ποδήλατο μας, παρά μόνο μερικά χρηστικά πράγματα.
 Οποιαδήποτε ζημιά γίνει και δεν καλύπτεται από την παρακάτω λίστα είτε θα χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση (πχ ακτινολόγηση), είτε θα είναι μη επιδιορθόσιμη.
 Όλα αυτά μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ποδηλατικές θήκες όπου στηρίζονται στην σέλα ή στον οριζόντιο άξονα του ποδηλάτου. Ακόμα καλύτερα σε τσάντα πλάτης αν διαθέτετε, για να είναι το ποδήλατο σας όσο το δυνατόν ελαφρύτερο και δεν θα καταναλώνετε άδικα, έστω και μικρά ποσά, ενέργεια.
  • Σαμπρέλα 
 Για να μην "μπλέξετε" με μπαλώματα, κόλλες και διάφορα άλλα χρονοβόρα θέματα, να έχετε ΔΥΟ (2) σαμπρέλες μαζί σας σε περίπτωση φούιτ. Δύο σαμπρέλες γιατί κανένας δεν σας εγγυάται ότι αν πάθετε φούιτ ("λάστιχο") δεν θα ξαναπάθετε ή αν κοπεί κατά την τοποθέτηση της πρώτης ή αν η πρώτη είναι προβληματική.....
Όποτε οι δύο είναι καλύτερο της μίας.
  Να προσέξετε ότι είναι κατάλληλες οι διαστάσεις για το λάστιχο σας όπως και η βαλβίδα για το στεφάνι σας. 
  • Τρόμπα
 Διότι βενζινάδικα δεν υπάρχουν σε κάθε γωνία για να φουσκώσετε την σαμπρέλα που μόλις αντικαταστήσατε.
  • Μπαλώματα
 Δεν πιάνουν χώρο, δεν είναι βαριά,  είναι φθηνά και χρησιμοποιούνται σε έκτακτες ανάγκες για εσάς ή κάποιον συμποδηλάτη που έχει μείνει. Ή αν είστε τόσο άτυχος και ξεμείνετε εσείς από σαμπρέλες.
  • Λεβιεδάκια πλαστικά
 Για να βγάλετε το λάστιχο από το στεφάνι. Μην έχετε μαζί σας κουτάλια, πιρούνια, μαχαίρια για να κάνουν αυτήν την δουλειά. Το πιθανότερο είναι να "τραυματίσετε" την στεφάνη ή την σαμπρέλα όταν την τοποθετείτε ξανά.
  • Βαζελίνη
 Ένα μικρό σωληνάριο βαζελίνης για τα λάστιχα που βγαίνουν και μπαίνουν ιδιαίτερα δύσκολα. Αυτά συναντούνται κυρίως σε 28" τροχούς.
  • Πολυεργαλείο 
 Για τις βίδες που έχουν λασκάρει και για τις μικρορυθμίσεις που ίσως χρειαστούν στα φρένα και στους εκτροχιαστές. Φροντίστε το πολυεργαλείο να περιέχει όλα τα εργαλεία (κλειδιά, Allen, κατσαβίδια) που έχει το ποδήλατο σας. Αν δεν τα διαθέτει, συμπληρώστε τα ανάλογα.
  • "Κόφτης" αλυσίδας 
 Σε περίπτωση που σας κοπεί η αλυσίδα να μπορέσετε να αποσυνδέσετε ένα link, να την ενώσετε και να συνεχίσετε στον προορισμό σας πάνω στο ποδήλατο και όχι στο πλάι του. Υπάρχουν πολυεργαλεία πλέον που διαθέτουν και αυτόν.
  • Tie wrap
 Γενικής χρήσης πλαστικά δεστράκια. Από το να μπορέσετε να "ενώσετε" το λουρί από την τσάντα σας μέχρι και να υποκαθιστήσετε προσωρινά κάποια βίδα που έχει σπάσει (πχ της σέλας).
  • Μονωτική ταινία
 Όλο και κάπου θα χρειαστεί όταν παραστεί ανάγκη.

 Προαιρετικά και αν σας ενοχλεί η βρωμιά της επισκευής, "χειρουργικά¨ γάντια και κάποια υγρά μαντηλάκια.

 Επίσης το καλύτερο από θέμα οργάνωσης είναι να υπάρχει ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών. Το τι θα πρέπει να περιέχει θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου